Telefon: +36 72/222 511, +36 30/270 78 19 E-mail: info@kontraszt.hu Nyitva tartás: H-P, 8.00-16.30

Mivel jó néhány ügyfél kért már segítséget ahhoz, hogy hogyan tudná megjelentetni frissen megírt könyvét, így segítségképpen megosztjuk Önökkel az ezirányú tapasztalatainkat.

1. A kézirattól a nyomtatott könyvig

Ahhoz, hogy egy kéziratból nyomtatott könyv legyen, számtalan munkafolyamatnak kell megvalósulnia. A munkafolyamotok rövid leírását a következő füleken találja. Hosszabb leírásokat talál a Könyvtördelés és a Könyvnyomtatás oldalak GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) részében.


 • Munka a kézirattal
 • Szerkesztés
 • Korrektúra
 • Képanyag szerkesztése
 • Könyvtervezés
 • Tördelés
 • Nyomtatás
 • Kötészet
 • Egyedül nem megy?

A legtöbb kézirat már szövegszerkesztővel (leginkább Word) készül, de manapság is kapunk kézzel vagy írógéppel írt szövegeket.  Ezeket legépeljük, hogy számítógéppel szerkeszthetők legyenek.

A szerkesztő egy olyan személy, aki képes arra, hogy a szöveget érthetőbbé tegye. A könyv szerkezetét, a logikai bakikat, az időrendet, az ellentmondásokat javítja. Ezenfelül a magyartalan mondatokat kijavítja, egyszerűsíti vagy bővíti aszerint, hogy mit igényel a szöveg. Munkáját a szerzővel szoros együttműködésben végzi, a szöveg többszöri átbeszélés, javítás után nyeri el végső formáját. A hosszú munkafolyamat miatt a szerkesztő munkája az egyik legdrágább része a könyv készítésének, magánkiadások esetén a megrendelő csak ritkán kéri.

Egy korrektor szakértőként észrevesz olyan helyesírási hibákat is, amelyeken a szerző szeme többszöri átolvasás után is átsiklik. Könyv készítésekor mindenképpen javasoljuk, hogy vegyék igénybe korrektorunk munkáját.

A könyv készítésekor két alkalommal történik a szöveg korrektúrázása.

 • A tördelés előtt történik az első átolvasás, itt kerül sor a helyesírási, a nyelvhelyességi hibák nagy részének javítására.
 • A tördelés végeztével a korrektor újra átolvassa a szöveget. Ekkor javítja az esetleg még a szövegben maradt hibákat, valamint a tördelés során keletkező (pl. elválasztási) hibákat.

A korrektúra viszonylag kis költség, mi mindenképpen ajánljuk, de aki inkább a Word helyesírás-ellenőrzőjében és egy ismerős magyartanár együttes munkájában bízik, az is járható út. A lényeg az, hogy a helyesírás-ellenőrzés ne maradjon el, hiszen egy hibáktól hemzsegő szöveg hiteltelenné teszi a szerző és a nyomda teljes munkáját.

A papírképeket digitalizáljuk, majd a képanyag színkorrekciójára, méretre igazítására, esetleg retusálására kerül sor.

Igény esetén a meglévő alapadatokból kiindulva látványos grafikonokat, magyarázó térképeket, ábrákat készítünk a kiadványba. Emellett lehetőség van közreműködő grafikusokkal, fényképészekkel illusztrációkat készíttetni, vagy különböző képgyűjteményekből képanyagot vásárolni.

Aki saját maga foglalkozna a képek kezelésével, az Ötlettár-ban talál erre vonatkozó információkat.

A megrendelővel egyeztetve véglegesítjük a könyv külső és belső paramétereit (méret, borító típusa, margók stb.). Ezekből kiindulva, a tipográfiai szabályokat figyelembe véve elkészítjük az oldalterveket és a borítóterveket, majd véglegesítjük.

Aki inkább maga foglalkozna ezzel, az Ötlettár-ban találja meg a szükséges információkat.

A tördeléskor a végleges szöveg és képanyag az előzetes oldalterveknek megfelelően kerül elhelyezésre. A tördelés során biztosítani kell a könyv logikai tagolását, olvashatóságát, az áttekinthetőséget. Meg kell szüntetni a szövegben előforduló fattyú- és árvasorokat, figyelni kell az olvasás rendjét megbontó elszigetelt szövegrészek eltüntetésére és más előforduló hibára. A munka végeztével a korrektor újra átolvassa a szöveget, figyelmet fordítva a tördelés során keletkező hibákra (pl. elválasztás) is.

Tördelésre nem alkalmasak a szövegszerkesztő programok, azokat valamely kiadványszerkesztő, tördelőprogrammal kell elvégezni. Mi az Adobe InDesignt használjuk erre a célra.

Sok szerző maga tördeli a könyvét. Tapasztalatunk szerint az így elkészített könyvekben jócskán maradnak tördelési hibák, ennek ellenére költségcsökkentési okokból (főleg alacsony példányszám esetén) gyakran választják ezt a szerzők.

Azért, hogy az így betördelt könyvekben minél kevesebb hiba maradjon, az Ötlettár nyújt segítséget.

A nyomdakész anyag elkészülte után megkezdődik a nyomtatás. Az, hogy a nyomtatás digitális vagy ofszet eljárással történik, legfőképp a nyomtatási költségtől függ,  amit a könyv példányszáma, oldalszáma, a színes és fekete-fehér oldalak aránya befolyásol. Nagy általánosságban elmondható, hogy könyvtől függően 300-500 példány alatt a digitális, e fölött az ofszetnyomtatás a gazdaságosabb. A digitális nyomdatechnikában az elmúlt évtizedben nagyarányú fejlődés történt, a jelenlegi digitális gépeink minőségben már elérik az ofszet nyomdagépekét.

Bár a legtöbb alapanyagok problémamentesen nyomtathatók, amennyiben szükségesnek látjuk (pl. nagy mennyiségű színes nyomtatás, neonos színek stb.) az alapanyagból digitális próbanyomatot készítünk, majd ennek elfogadása után nyomtatjuk a könyvet.

Az elkészített belívekből és borítóból a kötészetben készül el a végtermék. A puhafedeles könyveknél az olcsóbb ragasztókötéses technológiát lehet alkalmazni. Míg a keménytáblás könyveket az igényesebb, tartósabb, teljesen kinyitható cérnafűzéssel szokás elkészíteni, bár ez az eljárás jóval drágább, mint a ragasztókötés.
A kötészeti munka végén megtörténik a csomagolás és a könyvek kiszállítása.

Sok ügyfél felteszi magában a kérdést: Nem tudom magam is elvégezni a könyvkészítés egyes munkafolyamatait?

A válasz pedig az: A könyv paramétereitől függően érdemes néhány munkafolyamatot (pl. korrektúra, tördelés stb.) elvégezni a szerzőnek. Sőt, van olyan, hogy mi ajánljuk a szerzőnek, hogy ő is foglalkozzon a könyvvel. Például ha egy hosszabb regényt ír, amit csak 20 példányban szeretne kinyomtatni. Ilyenkor a tördelés költsége jóval meghaladja a nyomtatási díjat, így érdemes a szerzőnek betördelni a könyvet. Más esetben (pl. nagyobb példányszám, bonyolultabb kiadvány, magas minőségi elvárás) viszont érdemes tördelőre, korrektorra bízni a kiadvány gondozását.

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy bizonyos részfeladatokat saját maga végez el az Ötlettár-ban talál hozzá segítséget.


Cégünk a felsorolt munkafolyamatok elvégzésében az ügyfelek rendelkezésére áll.

 2. Milyen forgalmazási lehetőségek vannak?

Jelenleg egy könyv forgalmazására több lehetőség áll az ügyfél rendelkezésére.

A példakönyvön keresztül  (A5-ös, 200 oldalas, fekete-fehér, ragasztókötött regény) megmutatjuk a különböző lehetőségek pénzügyi hatásait. A bekerülési költségnél a korrektúra, tördelés, könyvborító készítés, nyomtatás átlagos költségeit vettük figyelembe, a könyv árát bruttó 3000 Ft-ban határoztuk meg. A könyv ÁFA tartalma 5%.

Könyvkiadókon keresztül, könyvárusi forgalomban

A könyvkiadók leveszik a szervezés, a nyomdakeresés és a forgalmazás nem kevés terhét a szerzőről. Felmérik a piaci igényeket, megfinanszírozzák (jó esetben) a könyvet. A könyvárusi forgalmazás minimális kiadott példányszáma 500 könyv körül van, így lehet biztos a szerző, hogy a könyvesboltok nagy részében megtalálható lesz a kiadványa. A szerzőnek nincs befektetése, de a haszon is csekély. Körülbelül 10% szerzői jutalékkal számolhat, de hallottunk már 5%-ot is emlegetni. Egy bruttó 3000 Ft-os regénynél a haszon 300 Ft könyvenként.

Magánkiadás, könyvárusi forgalomban

Ha mindenképpen nagy (min. 500) példányszámot szeretne nyomtatni, de kihagyná a könyvkiadót, kicsit rögösebb az út, de nem járhatatlan. Vannak olyan könyvforgalmazók, akik beszállítanak a nagy könyvhálózatoknak (pl. Libri-nek). A jutalékuk kb. 60%. A 3000 Ft-ból, így a szerzőnek 1200 Ft marad, viszont ebből ki kell fizetni a könyv bekerülési költségeit, ami 700 Ft. A haszon 500 Ft könyvenként. Egy kicsit máris jobb a helyzet, de még néhány módszerrel tovább lehet faragni rajta.

 • Aki ügyes, egy szöveges anyagot Wordben is el tud készíteni nyomdakészre. Ezzel kb. 150-200 Ft-ot lehet nyerni könyvenként. Bonyolult (képes, táblázatos könyvnél) nem szerencsés ez a megoldás, de egy szöveges anyagnál még elmehet, főleg ha segítünk is a Word elkészítésében.
 • Meg lehet keresni egyenest a Librit, úgy már csak 50% a jutalék. Viszont ha nem valami különlegességet tesz le az asztalra, szinte biztos, hogy nem foglalkoznak direktben vele, továbbküldik a könyvforgalmazókhoz.
 • Meg lehet keresni direktben egyes könyvesboltokat is, van hogy a 40%-ért is beveszik a könyvet. Viszont itt már a szerzőnek kell gondoskodni a beszállításról, a pótrendelések kezeléséről és az esetleges visszaszállításról. Ezért inkább csak néhány, közeli bolt esetén működik ez a megoldás.

Magánkiadás, alternatív forgalmazási csatornákon

Ebben az esetben kisebb (általában 100-200) példányszámban kerül kinyomtatásra a könyv és nem kerül könyvesbolti forgalmazásra. Ehelyett alternatív forgalmazási csatornákat vesz igénybe az ügyfél. Ilyen lehet pl.:

 • Facebook ismerősök értesítése
 • Facebook, Google hirdetés
 • Témába vágó weboldalakon, fórumokon történő reklámozás (nem feltétlenül pénzért)
 • Személyes értékesítés, stb.

Ebben az esetben a szerzőnek a 3000 Ft-ból a következő haszna marad:

 • 100 könyv esetén: 1000 Ft haszon/könyv
 • 100 könyv esetén (ha a szerző tördel): 2000 Ft haszon/könyv
 • 200 könyv esetén: 1800 Ft haszon/könyv
 • 200 könyv esetén (ha a szerző tördel): 2300 Ft haszon/könyv

Könnyű kiszámolni, hogy pl. az utolsó (200 példányos esetben) már 60 könyv eladása esetén a szerző a pénzénél van, utána már hasznot hoz a kiadvány.

Persze ne felejtsük el, hogy munka is van a könyvvel:

 • ügyfelek kezelése
 • csomagolás
 • postára adás
 • esetleg egy ingyenes (vagy olcsó) kis webshop kezelése, ahol lehetőség van a kártyás fizetésre is
 • valamint a bevétel utáni adózás (bár ez mindhárom esetben érvényes)

E-book kiadás

A cikk ezen része még megírás alatt van, de röviden jelzem, hogy a hordozhatóság és a könnyű megvásárlás, mint előnnyel szemben ott van a másolásvédelem egyszerű feltörése és a 27%-os ÁFA mint hiba az e-book kiadásban.

Látható, hogy a megoldások mind-mind különböző utat kínálnak, van akinek az egyik szimpatikus, van akinek a másik. Reméljük segíteni tudtunk a szerzőknek a döntés meghozatalában.