Telefon: +36 72/222 511, +36 30/270 78 19 E-mail: info@kontraszt.hu Nyitva tartás: H-P, 8.00-16.30

A jó minőségű nyomtatáshoz 3–4-szer akkora képfelbontás szükséges, mint a monitoron való megjelenéshez. Így azok a képek, amelyek „jól néznek ki” a monitoron, lehet, hogy elfogadhatatlanok a nyomtatásban. Ahhoz, hogy a könyvünkben megfelelő minőségű képek szerepeljenek, tudnunk kell a képek méretét pixelben.

  • A képméretet a Windows Intézőben a kép tulajdonságai között találjuk meg pl. 1024x768, 2500x1600 stb. alakban.
  • A Google képkeresőjében pedig a kép fölé húzva az egeret jelenik meg ez a szám.
  • Alapszabályként elmondható, hogy egy 1000 pixel szélességű képből kb. 10 cm széles, jó minőségű nyomtatás állítható elő. Így a 2500x1600 pixeles képből egy 20x16 cm-es jó minőségű nyomat készíthető.
  • Ugyanakkor egy 300x200 pixeles képből még egy igazolványkép sem nagyon készíthető.

Wordben a képek „hajlamosak átugrani” egy másik oldalra, ha pl. megpróbáljuk megváltoztatni a méretüket. Ez egy hosszabb anyagnál igen bosszantó, és nincs is jó megoldás a problémára.

A Word nem kezeli jól az átlátszó képeket (pl. png). Szerencsésebb JPG-formátumú képeket használni.

A Word az RGB színmódot támogatja, nem pedig a nyomdákban használatos CMYK színmódot. Így az elkészített PDF-állomány színeit sok esetben konvertálni kell. A konverzió pedig nem várt meglepetéseket okozhat.

  • Sok RGB szín nem része a CMYK színtartománynak. Így az a neonzöld szín, ami tökéletesen kinyomtatható egy otthoni filléres tintasugaras nyomtatóval, lehet, hogy fakó lesz egy tízmilliós digitális vagy egy százmilliós ofszet nyomógépen.
  • Találkoztunk olyan esettel is, amikor a Wordből készült PDF-ből színrebontáskor hiányzott a fekete színcsatorna nagy része. A fekete nélkül pedig elég nehéz kinyomtatni pl. az árnyékos részeket egy képen.

Szerencse, hogy ezek a konverziós problémák leginkább az ofszet-nyomtatásnál jelentkeznek. A kisebb példányszámú munkákat végző digitális nyomdagépek jobban tolerálják az RGB színmódot, itt jóval kevesebb a hiba.