E-könyv készítés

Egy új, a nyomdaipart alapjaiban megváltoztató technológia, az e-könyv (e-book) térhódításának lehetünk tanúi napjainkban. Bár a nyomtatott könyv nem fog eltűnni, egyes szegmensekben az e-könyv fogja a piacot meghatározni. Ezért kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy ügyfeleinknek igényes e-könyveket állítsunk elő.

Az e-könyv egy olyan dokumentum típus, amely nem kerül nyomtatásra, hanem valamilyen elektronikus eszközön (monitor, könyvolvasó, mobiltelefon stb.) történik a megjelenítése.

Elkészítése hasonló a nyomtatott könyv előállításához, de a technológia miatt lehetőség van küldő- és belső hivatkozások elhelyezésére, multimédiás tartalmak beágyazására is. Jelenleg két elterjedt irányvonal létezik az e-könyvek között (de a technológia rohamos fejlődésével, új és új lehetőségek jelennek meg):

Fix tördelésű PDF e-könyvek: Itt a „hagyományos” tördelés mellé illesztünk be hivatkozásokat, multimédia elemeket. A végeredmény hasonlít a hagyományos könyvre, kis pluszokkal.

Rugalmasan tördelt e-könyvek: Ide tartoznak a manapság elterjedt epub, mobi, prc kiterjesztésű e-könyvek. Itt a tartalom a könyvolvasók paramétereihez (szélesség, magasság, álló, fekvő) alkalmazkodik. Mivel itt az oldalak átméretezhetősége a cél, nincs sok értelme pld. a fattyúsorok kiküszöbölésének a tördelés folyamán. Ügyfeleink elsősorban akkor választják ezt a verziót, amikor csak e-könyvként kívánják megjelentetni kiadványukat.

Tördelés - Gyakran Ismételt Kérdések

 • Milyen anyagot kapok meg a tördelés végén?
 • Fizetési feltételek?
 • Helyesírás ellenőrzés?
 • Hogyan küldjem az alapanyagokat?
 • Hogyan zajlik a közös munka?
 • Máshol lakom, hogyan tudjuk tartani a kapcsolatot?
 • Milyen hosszú lesz a könyvem?
 • Milyen könyvméretek közül választhatok?
 • Milyen programmal végzik a tördelést?
 • Milyen tördelési költségekkel számolhatok?

Minden anyagot átadunk az ügyfélnek.

 • Az összes alapanyagot, képeket
 • A betördelt könyv számítógépes állományait (InDesign)
 • A borító számítógépes állományát (Corel, Illustrator, Photoshop stb.)
 • a felhasznált betűkészleteket
 • Nyomdakész PDF állományt a borítóról és a belívekről

A tördelés előzetesen feltételezett díját számla ellenében, előre utalással kérjük kiegyenlíteni. A tördelés végén pedig az esetleg fennmaradó összeggel számolunk el. Egyes esetekben más konstrukció is elképzelhető.

Tördelés előtt javasolt a korrektúra. Költsége karakterszámtól függő, 40.000 karakterenként 2-4 ezer Ft+ÁFA.

A korrektor munkája során kétszer korrektúrázza a szöveget. Egyszer a kéziratot olvassa-javítja, majd pedig a betördelt anyagot korrektúrázza. A második korrektúrával kiszűrheti a szövegben még bent maradt hibákat és a tördelés során „keletkezett” pl. elválasztási hibákat is.

A legjobb, ha külön vannak a szöveges anyagok és külön az eredeti fényképek. A szövegben legyen feltüntetve a képek helye (pl. pirossal kiemelve). Ha a szöveg és a kép együtt van (pl. egy Word dokumentumban), az is megoldható, de többletmunkával jár.

A tördelés első lépése a paraméterek, igények megbeszélése, majd mintaoldalak készítése. Itt számítunk az ügyfél aktív részvételére, hiszen minden szerzőnek van elképzelése, milyen könyvet is szeretne.
Amíg az egyeztetések (esetleg a korrektúra) zajlik, mi javítjuk, konvertáljuk a képeket, mielőtt a kiadványba kerülnek.
Az elfogadott mintaoldalak alapján tördeljük majd a könyvet. Amint kész egy nagyobb rész, elküldjük ellenőrzésre.
A tördelést az első oldalnál kezdjük és az utolsó oldalnál fejezzük be. A már betördelt részben nagyobb módosítás nem lehetséges, ugyanis ekkor újra kell kezdenünk attól a ponttól a tördelést. Persze, ez tipikusan olyan szabály, amit gyakran megszegünk. :-)

A vidéki ügyfeleknek nem szükséges eljönniük hozzánk, telefonon, skype-on, e-mailen tarthatjuk a kapcsolatot. A megrendelővel minden fontos munkafolyamat előtt egyeztetünk, fontos döntéseket nem hozunk meg a beleegyezése nélkül.
A teljes munkafolyamat levezényelhető egy egyszerű e-mailben kapcsolattartással is. Egyedül azt kérjük, hogy az elkészülő mintaoldalakat a megrendelő is nyomtassa ki elfogadás előtt. Ugyanis egy kiadvány teljesen más képet mutat a monitoron, mint kinyomtatva, a valódi méretében.

Gyakorlati tapasztalatunk azt mutatja, ha az alap szövegek egy A4-es Word dokumentumban vannak (alapbeállításokkal, 12-es betűmérettel), akkor A5-ös méretre betördelve a 100 A4-es oldalból kb. 160-170 A5-ös oldal vagy 130-140 B5-ös oldal lesz képekkel együtt. 

Amivel számolni szoktunk (pl. egy regény esetén): 440.000 karakter (szóközökkel) 195 A5-es oldalt vagy 155 B5-ös oldalt tesz ki. Pontos oldalszám csak a tördelés végén adható meg, de a tördelés kezdetén (miután elkészültek a végleges mintaoldalak) már látszik a szöveg várható hossza képek nélkül.

Leginkább az A5 (148x210 mm) ill. B5 (168x235 mm) méret használatos. Ritkábban használjuk az A4-es (210x297) méretet is. Ezek azok a méretek ,amelyek gazdaságosan nyomtathatók. Az ettől eltérő méreteknél (pl. 21x21 cm) ugyan marad némi leeső papír, de ha különlegesebb, egyedibb kiadványt szeretne, bátran válassza ezeket is, az árkülönbség nem mindig jelentős.

A tördelést Adobe InDesign programban végezzük. Ezzel a programmal a nyomdai anyagon túl könnyen lehet e-book-ot is készíteni.
Wordben nem tördelünk. Készre tördelt Word anyagba nem nyúlunk bele, ugyanis annyi probléma van vele, hogy mindig kiderül, egyszerűbb lett volna újratördelni.

Tördelés költségei: 400-1000 Ft+áfa/oldal között van. Az alsó ár a szöveges könyveket jelenti, a felső a képekkel bőven ellátott kiadványokat. Egyes speciális esetekben még magasabb ár is lehetséges pl. lexikon, szótár stb. Végső árat az anyag ismeretében lehet mondani.

Árajánlatkéréskor szerencsés leírni, hogy milyen típusú kiadványról van szó (pl. szöveges könyv, néhány képpel ellátott szöveges könyv, szöveges könyv sok képpel, tagolt szöveges könyv (vers, receptek, stb.), képeskönyv - sok képpel, képek egymáson, speciális elhelyezéssel, speciális kiadvány)

Árajánlatkérés

Kérjen árajánlatot könyv tördelésére, nyomtatására egyszerűen:

Kérjen árajánlatot könyv tördelésére, nyomtatására a részletes adatok megadásával:

Szoftverek

A ma kapható legjobb Adobe programokkal dolgozunk.

InDesign és Photoshop programokat használjuk könyvtördelésre.

Nyomtatott/tördelt kiadványaink