Olcsóbb a könyv igényesen tördelve, mint tördelés nélkül

Ez a kijelentés elsőre meglepő, de amennyiben egy könyv teljesít néhány paramétert, ez könnyen igaz lehet.

Egy ügyfelünk hozott egy műszaki témájú, 240 oldalas, képekkel illusztrált könyvet, amelyből nagyon gyorsan 500 kinyomtatott könyvre volt szükség. Az anyagot Wordben hozta, átlagos kinézettel, ami a Wordben elérhető. A könyvet kinyomtattuk, de a szerzővel megbeszéltük, hogy jót tenne a kiadványnak egy újratördelés.

Szerencsére a könyv jól fogyott, így a szerző megrendelte a korrektúrát, az újratördelést és újabb 500 példány nyomtatását. A könyvméreten, betűméreten, képek méretén nem változtattunk, „csak” InDesign programban, a tördelési szabályokat figyelembe véve készítettük el az új kiadást.

A végeredmény: A 240 oldalas könyvből 170 oldalas könyv lett. Pontosan 70 oldalt „sikerült” nyernünk, anélkül, hogy törekedtünk volna rá.

Mindez mit jelentett pénzben? Az új könyv nyomtatása a tördeléssel, korrektúrával együtt olcsóbb volt, mint a régi könyv nyomtatása tördelés nélkül. Így ha olyan könyve van, amelyből legalább néhány száz példányt szeretne és a könyv nem csak szöveges, hanem képek is vannak benne, ne habozzon a tördelést is megrendelni, olcsóbban fog kijönni, mint anélkül.

Kezdő szerző tördel - nyomdász szemmel nézve

Nyomdász szemmel nézve nem szerencsés dolog, ha a szerző önállóan, szakmai segítség nélkül áll neki a könyv tördelésének. Ekkor ugyanis rengeteg olyan hiba jöhet elő, amit nekünk kell megoldanunk. Viszont a szoros költségvetés miatt ezek jó részét nem lehet továbbszámlázni, csak meg kell oldani.
Ezért összegyűjtöttünk néhány olyan tipikus beállítási hibát, amelyre figyelve a szerző nem készít használhatatlan anyagot.

Milyen programmal írjunk könyvet?

A szerzők nagy része szövegszerkesztőt használ (Word vagy esetleg OpenOffice, LibreOffice stb.). Ezek az alapfeladatok elvégzésére megfelelők és kis odafigyeléssel (főleg ha csak szövegről van szó) megfelelő végeredményt adnak. De ne feledjük, egyetlen nyomda sem fogadja el a Word anyagot, ugyanis minden gépen kicsit máshogyan jelennek meg rajta a szövegek, elcsúsznak az oldalak, képek stb. Cégünk így csak PDF formátumból nyomtat. Ezért a végső anyagot vagy pdf-ben kérjük vagy mi végezzük el a pdf konvertálást. Ebben ez esetben a pdf-et visszaküldjük a megrendelőnek ellenőrzésre.

Mekkora könyvet szeretnénk?

Alapesetben három általános méret van, az A5, az A4 és a B5-ös méret. Természetesen más méretek is elképzelhetők, de ezek azok a méretek, amelyek a Magyarországon kapható papírokból gazdaságosan kivághatók. Az A5 és A4 egyszerűbb, de a B5-ös mérettel probléma szokott lenni.

B5-ös méret a Wordben kettő is van: A B5 (182x257 mm) és az ISO B5 (176x250 mm). Sajnos a B5-ös könyvek vágott mérete ezeknél kisebb (kb. 165x235 mm, technológiától függően). Így szerencsés, ha B5-ös könyv esetén megkérdezi a nyomdát, hogy mekkora papírméretet állítson is be.

Mekkora legyen a margó?

Sokakban él az a tévhit (talán a régi egyetemi szakdolgozatokból kiindulva), hogy a kötéshez jó nagy kötésmargót kell beállítani. Ez nem igaz. A modern ragasztókötő gépek a lapok élét ragasztják, így csak mm-eket vesztek le a margóból. Sokkal egyszerűbb megnézni egy kész könyvet (ami tetszik a szerzőnek) és lemérni az oldalméretet és a margók méreteit. Ez alapján kell beállítani a saját könyv paramétereit.

Mi legyen az első oldalakkal?

Többször láttuk már, hogy egy kezdő szerző nem tudott mit kezdeni az első oldalakkal. Vagyis azzal, hogy a Wordben nehézkes megadni a helyes oldalszámot akkor, ha az első oldalakon nincs oldalszám. Tovább bonyolítja a problémát az, ha a szövegben vannak üres oldalak, ahová nem kívánnak oldalszámot tenni.

Univerzális megoldás nincs, mi az adott anyagot ismerve oldjuk meg az ilyen hibákat. Van ahol a hivatalos Word eljárást használjuk, van ahol néhány ügyesen elhelyezett fehér téglalappal takarjuk ki az oldalszámot és van, hogy egyszerűen kitöröljük az oldalszámokat és később a pdf állományban újra elkészítjük őket.

Páratlan-páros?

Amennyiben a könyvben az oldalszámok az oldal bal ill. jobb széléhez vannak igazítva, akkor plusz egy oldal beszúrásával az oldalszámok a könyv belsejébe kerülnek. Ez a probléma általában az utolsó ellenőrzésnél derül ki, amikor már nyomtatni kellene.

Megoldás: ilyen kiadványnál egyszerűbb középre igazítani az oldalszámot.

Képek

A jó minőségű nyomtatáshoz 3x-4x akkora képfelbontás szükséges, mint a monitoron való megjelenéshez. Így azok a képek, amelyek „jól néznek ki” a monitoron, lehet, hogy elfogadhatatlanok lesznek a nyomtatásban. Ugyanez igaz az internetről letöltött képekkel.

Lásd: Nyomtatás, grafikai tervezés -> Anyagleadás -> Képek

Wordben a képek „hajlamosak átugrani” egy másik oldalra, ha pl. megpróbáljuk megváltoztatni a méretüket. Ez egy hosszabb anyagnál igen bosszantó és sajnos nincs is jó megoldás a problémára.

A Word nem kezeli jól az átlátszó képeket. Egyszer vagy 2 órát szenvedtünk egy nyomtatással, mire rájöttünk, hogy a beszúrt, átlátszó logó a hibás. Szerencsés jpg formátumú képeket használni.

Színek

A Word az RGB színmódot támogatja, nem pedig a nyomdai CMYK színmódot. Amennyiben ofszet nyomdai nyomtatásról van szó, a színeket konvertálni kell. A konverzió pedig nem várt meglepetéseket okozhat. Az a neonzöld szín, ami tökéletesen kinyomtatható egy otthoni filléres tintasugaras nyomtatóval, lehet, hogy fakó lesz egy tízmilliós digitális- vagy egy százmilliós ofszet nyomógépen.

Sorkizárás

A szerzők hajlamosak sorkizártra állítani a szöveget, de elfelejtik bekapcsolni hozzá az automatikus elválasztást. Pedig e nélkül a sorkizárás kisebb (sőt nagyobb) lyukakat hagy a szavak között, ami ronda oldalképet eredményez.

Elválasztás

Az automatikus elválasztás jó, de nem mindenható. Van, hogy hibásan választ el szavakat. Egy ellenőrzést mindenképp megér.

A Word helyesírás ellenőrző nem csodaszer

Gyakran előforduló jelenség, hogy a Word szövegszerkesztő helyesírás ellenőrzője nem mutat hibát, de a szöveg mégis hibás. Legjellemzőbb annak a megrendelőnknek az esete, akinél a korrektor egy oldalon 15-20 hibát is talált, anélkül, hogy a Word jelezte volna. Ugyanis a a szavak egybeírását, különírását rontotta el.

Tördelés - Gyakran Ismételt Kérdések

 • Milyen anyagot kapok meg a tördelés végén?
 • Fizetési feltételek?
 • Helyesírás ellenőrzés?
 • Hogyan küldjem az alapanyagokat?
 • Hogyan zajlik a közös munka?
 • Máshol lakom, hogyan tudjuk tartani a kapcsolatot?
 • Milyen hosszú lesz a könyvem?
 • Milyen könyvméretek közül választhatok?
 • Milyen programmal végzik a tördelést?
 • Milyen tördelési költségekkel számolhatok?

Minden anyagot átadunk az ügyfélnek.

 • Az összes alapanyagot, képeket
 • A betördelt könyv számítógépes állományait (InDesign)
 • A borító számítógépes állományát (Corel, Illustrator, Photoshop stb.)
 • a felhasznált betűkészleteket
 • Nyomdakész PDF állományt a borítóról és a belívekről

A tördelés előzetesen feltételezett díját számla ellenében, előre utalással kérjük kiegyenlíteni. A tördelés végén pedig az esetleg fennmaradó összeggel számolunk el. Egyes esetekben más konstrukció is elképzelhető.

Tördelés előtt javasolt a korrektúra. Költsége karakterszámtól függő, 40.000 karakterenként 2-4 ezer Ft+ÁFA.

A korrektor munkája során kétszer korrektúrázza a szöveget. Egyszer a kéziratot olvassa-javítja, majd pedig a betördelt anyagot korrektúrázza. A második korrektúrával kiszűrheti a szövegben még bent maradt hibákat és a tördelés során „keletkezett” pl. elválasztási hibákat is.

A legjobb, ha külön vannak a szöveges anyagok és külön az eredeti fényképek. A szövegben legyen feltüntetve a képek helye (pl. pirossal kiemelve). Ha a szöveg és a kép együtt van (pl. egy Word dokumentumban), az is megoldható, de többletmunkával jár.

A tördelés első lépése a paraméterek, igények megbeszélése, majd mintaoldalak készítése. Itt számítunk az ügyfél aktív részvételére, hiszen minden szerzőnek van elképzelése, milyen könyvet is szeretne.
Amíg az egyeztetések (esetleg a korrektúra) zajlik, mi javítjuk, konvertáljuk a képeket, mielőtt a kiadványba kerülnek.
Az elfogadott mintaoldalak alapján tördeljük majd a könyvet. Amint kész egy nagyobb rész, elküldjük ellenőrzésre.
A tördelést az első oldalnál kezdjük és az utolsó oldalnál fejezzük be. A már betördelt részben nagyobb módosítás nem lehetséges, ugyanis ekkor újra kell kezdenünk attól a ponttól a tördelést. Persze, ez tipikusan olyan szabály, amit gyakran megszegünk. :-)

A vidéki ügyfeleknek nem szükséges eljönniük hozzánk, telefonon, skype-on, e-mailen tarthatjuk a kapcsolatot. A megrendelővel minden fontos munkafolyamat előtt egyeztetünk, fontos döntéseket nem hozunk meg a beleegyezése nélkül.
A teljes munkafolyamat levezényelhető egy egyszerű e-mailben kapcsolattartással is. Egyedül azt kérjük, hogy az elkészülő mintaoldalakat a megrendelő is nyomtassa ki elfogadás előtt. Ugyanis egy kiadvány teljesen más képet mutat a monitoron, mint kinyomtatva, a valódi méretében.

Gyakorlati tapasztalatunk azt mutatja, ha az alap szövegek egy A4-es Word dokumentumban vannak (alapbeállításokkal, 12-es betűmérettel), akkor A5-ös méretre betördelve a 100 A4-es oldalból kb. 160-170 A5-ös oldal vagy 130-140 B5-ös oldal lesz képekkel együtt. 

Amivel számolni szoktunk (pl. egy regény esetén): 440.000 karakter (szóközökkel) 195 A5-es oldalt vagy 155 B5-ös oldalt tesz ki. Pontos oldalszám csak a tördelés végén adható meg, de a tördelés kezdetén (miután elkészültek a végleges mintaoldalak) már látszik a szöveg várható hossza képek nélkül.

Leginkább az A5 (148x210 mm) ill. B5 (168x235 mm) méret használatos. Ritkábban használjuk az A4-es (210x297) méretet is. Ezek azok a méretek ,amelyek gazdaságosan nyomtathatók. Az ettől eltérő méreteknél (pl. 21x21 cm) ugyan marad némi leeső papír, de ha különlegesebb, egyedibb kiadványt szeretne, bátran válassza ezeket is, az árkülönbség nem mindig jelentős.

A tördelést Adobe InDesign programban végezzük. Ezzel a programmal a nyomdai anyagon túl könnyen lehet e-book-ot is készíteni.
Wordben nem tördelünk. Készre tördelt Word anyagba nem nyúlunk bele, ugyanis annyi probléma van vele, hogy mindig kiderül, egyszerűbb lett volna újratördelni.

Tördelés költségei: 400-1000 Ft+áfa/oldal között van. Az alsó ár a szöveges könyveket jelenti, a felső a képekkel bőven ellátott kiadványokat. Egyes speciális esetekben még magasabb ár is lehetséges pl. lexikon, szótár stb. Végső árat az anyag ismeretében lehet mondani.

Árajánlatkéréskor szerencsés leírni, hogy milyen típusú kiadványról van szó (pl. szöveges könyv, néhány képpel ellátott szöveges könyv, szöveges könyv sok képpel, tagolt szöveges könyv (vers, receptek, stb.), képeskönyv - sok képpel, képek egymáson, speciális elhelyezéssel, speciális kiadvány)

Árajánlatkérés

Kérjen árajánlatot könyv tördelésére, nyomtatására egyszerűen:

Kérjen árajánlatot könyv tördelésére, nyomtatására a részletes adatok megadásával:

Szoftverek

A ma kapható legjobb Adobe programokkal dolgozunk.

InDesign és Photoshop programokat használjuk könyvtördelésre.